MIDI betyder Music Instruments Digital Interface och kom 1983. MIDI är egentligen inte något ljud utan ett elektroniskt språk som en synthesizer eller ljudkort använder för att beskriva musik eller ljudkaraktärer. MIDI är mycket likt datorernas språk - ettor och nollor - men för att kommunikationen skall fungera mellan synthen/ljudkortet och datorn använder man sig av en "tolk" som kallas "midi-interface". Eftersom MIDI bara är ett elektroniskt språk tar det mycket liten plats på en dator och går snabbt att skicka med e-post. När man sparar midifiler får de ändelsen .mid. Programmen man använder för att spela in/av och behandla midispråket med kallas sequenserprogram.
Idag har man en standard som kallas GM (General Midi Standard). GM är ett sätt att få olika modeller på synthar/ljudkort att spela upp samma instrument så att det låter nästan likadant oberoende av vilket märke man har. Med GM menas framför allt två saker.
- Det ena är att MIDI-signalen kan delas upp i 16 så kallade midikanaler. Det gör att synthar/ljudkort, som kan spela upp flera ljud samtidigt, vet vilka instrument ligger på de olika kanalerna.
- Den andra är att alla synthar/ljudkort som har GM har samma sorts instrumentljud på samma ljudnummer. Det finns 128 instrumentljud plus ett trumset. Ljud med samma GM-nummer spelar upp samma instrumentljud på vilken ljudkälla som helst. GM-ljud nr 1 är t ex alltid ett pianoljud och GM-ljud nr 34 är alltid ett basljud och det spelar ingen roll vilket slags synth/ljudkort man spelar på. Det är lite annorlunda med trummorna. Det finns bara ett trumset där varje tangent på klaviaturet har sitt eget trumljud. Det finns alltså 16 midikanaler och på varje kanal kan man välja ett av de 128 ljuden ur GM-ljudbanken förutom midikanal 10 där GM-trumsetet ligger. Det går således att spela 15 instrument samtidigt plus trummor